LICENTA MARCI
Contractul de licenta de marca este conventia prin care una dintre parti (numita licentiator) transmite celeilalte parti (numita licentiat) dreptul de folosire temporara, totala sau partiala, a unei marci.
Spre deosebire de contractul de cesiune, contractul de licenta nu transfera insusi dreptul subiectiv de proprietate industriala asupra marcii, ci confera licentiatului un simplu drept de folosinta a marcii, in limitele stabilite prin contract si sub un anumit control din partea licentiatorului.
Atat contractul de cesiune de marca cat si licenta pentru a-si produce efectele fata de terti trebuie inregistrate in Registul National al Marcilor, cu plata unei taxe prevazute de lege.
In cazul in care doriti cesiunea sau licentierea dreptului exclusiv de expoatare a marcii, puteti obtine consultanta juridica apeland la serviciile juridice oferite prin intermediul acestui site.
Inscrierea licentelor si a altor drepturi
Cererea de inscriere a unei licente sau a constituirii unui drept real va contine urmatoarele elemente:
- numele sau denumirea si adresa sau sediul titularului;
- daca titularul are un madatar, numele sau denumirea si adresa sau sediul acestuia;
- numele sau denumirea si adresa sau sediul beneficiarului licentei sau a dreptului real;
- daca este cazul, numele statului caruia ii apartine beneficiarul licentei, numele statului in care acesta isi are domiciliul/sediul sau o intreprindere in intelesul art.3
- din Conventia de la Paris;
- numarul inregistrarii marcii care face obiectul inscrierii licentei sau a dreptului real;
- lista produselor si serviciilor la care se refera marca ce face obiectul cererii de inscriere a licentei sau a dreptului real;
- semnatura titularului sau a mandatarului acestuia.
Cand marca face obiectul unei licente pentru o parte din produsele si serviciile pentru care marca este inregistrata sau cand licenta este limitata teritorial ori este o licenta temporara, cererea de inregistrare a licentei va indica, dupa caz:
- produsele si serviciile la care se refera licenta;
- partea din teritoriul Romaniei pentru care se acorda licenta, durata pentru care se acorda licenta.
Important! Cererea se considera depusa numai dupa plata taxei prevazuta de lege.
Cand conditiile prevazute mai sus nu sunt indeplinite, O.S.I.M. acorda solicitantului cererii de inregistrare a licentei un termen de de 3 luni pentru remedierea lipsurilor. In cazul in care lipsurile nu sunt remediate in termenul acordat, O.S.I.M. decide respingerea cererii.
Licenta marcii este inscrisa in Registrul National al Marcilor sub mentiunea "licenta exclusiva", daca titularul si licentiatul solicita in mod expres aceasta mentiune.
Marca poate face obiectul unor masuri de executare silita si poate fi data in gaj sau face obiectul altui drept real.
La cererea uneia din parti drepturile reale, cat si masurile de executare silita se inscriu in Registrul National al Marcilor si se publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala (BOPI).